Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborgsstudie på topplistan över mest spridda nyheter

Nyhet: 2016-01-13

En studie från Sahlgrenska akademin om tarmflorans tidiga utveckling blev en av förra årets mest lästa och delade nyheter på den internationella, vetenskapliga nyhetstjänsten Eurekalert.

– Det är mycket roligt och uppmuntrande att vår forskning väcker ett stort allmänt intresse och får ett stort genomslag, säger forskaren bakom studien Fredrik Bäckhed.

I maj 2015 publicerade forskarna Fredrik Bäckhed och Jovanna Dahlgren en artikel i tidskriften Cell Host&Microbe, som visade att tarmflorans sammansättning och utveckling påverkas både av sättet vi föds på och av huruvida vi ammas. Artikeln uppmärksammades i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Tredje mest lästa

Nyheten fick internationell spridning och publicerades via tidskriften på världens ledande, populärvetenskapliga nyhetstjänst Eurekalert.

Eurekalert drivs av amerikanska forskningsorganisationen AAAS som bland annat ger ut den topprankade tidskriften Science. Nyhetstjänstens redaktion har nu sammanställt de 10 mest lästa forskningsnyheterna förra året – och med nära 220 000 visningar kniper forskarfirma Bäckhed/Dahlgren tredjeplatsen.

"Viktigt att nå ut"

Nyheten om tarmflorans tidiga utveckling var dessutom den näst mest delade nyheten i sociala medier.

– Som forskare vill man alltid få ett stort genomslag för sina nya fynd, så det är väldigt roligt att många finner vår forskning intressant. Då vår forskning till stor del är finansierad av skattemedel är det också viktigt för oss att nå ut med våra fynd till allmänheten, vilket vi i detta fal verka ha lyckats med, säger Fredrik Bäckhed.

Artikeln Dynamics and stabilization of the human gut microbiome during the first year of life publicerades i Cell Host & Microbe den 13 maj. Studien bakom artikeln är finansierad av Knut och Alice Wallenberg Stiftelse och Vetenskapsrådet.

Eurekalerts topplista

Länk till nyheten

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Reza Mobini|Sidan uppdaterades: 2012-10-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?